Polisen

Tack till författarna till Motstånd för denna information

Om du blivit misshandlad, fått plånboken stulen eller råkat ut för något annat brott ska du polisanmäla. Enklast och vanligast är att vända sig till det lokala poliskontoret. Vissa polisstationer har även börjat med polisanmälningar via Internet. Kolla hemsidan, www.polisen.se, om det är möjligt där du bor. Om en person vill anmäla en polis, för exempelvis onödigt våld i tjänsten, är det i första hand till polisen man ska vända sig. Kraven på vad en anmälan måste innehålla är inte särskilt stora.

“Många har ju inte förtroende för polisen”, säger polisintendent Thord Pettersson på enheten för interna utredningar i Stockholm. “Därför brukar jag få mycket brev. När vi får brevet upprättar vi en anmälan som lämnas till en åklagare. Du behöver inte gå in på polisstationen. Det räcker att skriva ett brev där tid, plats och vad du vill klaga på tydligt framgår. Om vi får in en anmälan där någon skriver ”Jag blev misshandlad på Stureplan i Stockholm när jag omhändertogs”, ja då går vi in i datasystemen och tar fram all information. Sedan blir [hen] kallad till förhör. Det är inte speciellt formellt.”

Eftersom både polis och vakter är skyldiga att direkt efter ett gripande skriva en rapport är chanserna goda att fallet redan finns i datasystemet. En polis kan visserligen i efterhand anmäla exempelvis ”våldsamt motstånd” i samband med ett gripande. Men det händer sällan och ger inte ett speciellt trovärdigt intryck. Därför, om en person blivit illa behandlad av en vakt eller polis gör hen klokt i att vänta en dag eller högst två med sin anmälan.

Senast uppdaterad 31 oktober 2022
Tillbaka till toppen