Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Aktioner

Aktioner är symboliska handlingar. Om människor som hör talas om aktionen också blir varse hur dessa personer förberedde sig, att de var en liten grupp som under lång tid byggde upp stöd mellan varandra, så blir det en symbol. Tänk på att bemöta med en vänlig attityd. Det talar om att respekt för andra är en del av denna rörelses värderingar.

En annan typ av symboler är de konkreta detaljer som vi införlivar i aktionen. Det kan handla om vilka kläder vi har på oss. Att klä sig i overaller kan vara ett sätt att symbolisera att aktionshandlingen är ett jobb som behöver utföras. Det kan vara saker som vi tar med oss, t.ex. flaggor, banderoller och rekvisita.

 

Praktiskt att tänka på

När du ska hålla i en aktion eller demonstration, glöm inte det praktiska. Här är några saker som man lätt missar:

  • Har du en hedersgäst? Se till att någon har ansvar för gästen, en person som inte har något annat ansvar än att se till att personen får service och har det de behöver.
  • Har du gett aktivister information om när och var de ska samlas, och hur de tar sig dit? Sätt gärna en tid en bra stund innan själva aktionen så ni kan organisera er på plats. Då ser du också om några inte dykt upp så du vet om du måste planera om.
  • Har du en plan för hur du ska få folk att stanna till och lyssna/ta emot information? Om inte, skapa gärna en, så du inte blir utlämnad till turen.
  • Var exakt ska ni stå? Detta bör du tänka på redan när du söker tillstånd men tid och plats är viktigt. Folk är ute och rör på sig efter jobbet (16-18 vardagar), samt lite längre på fredagar (15-19, men håll inget för sent på kvällen, det blir lättare stökigt då). På helger funkar lördagar bra fram till 16, men söndagar är ofta väldigt tunnsådda med folk. Naturligtvis är det undantag om orten du är på har olika arrangemang eller liknande.
  • När ska ni avbryta? Vad händer då? Ha gärna ett litet eftersnack, eller hitta på någon form av social grej så folk kan prata av sig, inte minst om det varit intensivt eller lite utmanande. Gå på ett fik och prata lite och gå igenom hur det fungerade. En efteranalys är bra att göra tillsammans.

Ge feedback på Aktioner

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Feedback

  • Skrevs 7 mars, 2017 av Love

    Tydlig formulerad text.
    Kommer en kunna tipsa varandra om auktioner eller komma med förslag om länkar?

Tillbaka till toppen