Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Vad händer om man affischerar olagligt?

Kommunerna ser i regel allvarligt på olaglig affischering. Huddinge kommun tillämpar exempelvis principen att otillåten affischering ska betraktas som klotter enligt kommunens klotterpolicy. Affischerna fotograferas och polisanmäls i samband med att de tas bort. Stockholm stad anser att den olagliga affischeringen är skadegörelse och det görs en polisanmälan. Därför är det bra om du inte är ensam när du affischerar utan har någon med dig som håller vakt.

För den som affischerar utan tillåtelse eller inte tar bort sina tillfälliga affischer kan ordningsböter dömas ut för brott mot ordningslagen. Tidigare har det rört sig om 1000 kronor. Ett namn eller en organisations namn på affischen räcker inte för böter då vem som helst kan ha satt upp den. Förutom brott mot ordningslagen kan affischeraren göra sig skyldig till skadegörelse eller åverkan om än detta är mer ovanligt. Hur affischen har satts upp kan ha betydelse. Affischering med tapetklister anses ofta vara allvarligare, då det är svårare att få bort dessa affischer.

Egenmäktigt förfarande kan dömas ut för den som affischerar över en affisch vars uppsättare faktiskt har tillstånd. Affischen som sådan kan även i vissa fall betraktas som olaglig om affischen har ett budskap som kan ses som olaga hot, hets mot folkgrupp, förtal och så vidare.

Ge feedback på Vad händer om man affischerar olagligt?

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen