Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Blockad

Blockader är en aktionsform som innebär att aktivister stänger ute, stänger inne eller på annat sätt hindrar någon verksamhet som de vill protestera emot. Det kan handla om massaktioner med aktivister som sitter på en bilväg och enskilda som försvårar verksamheter genom att kedja fast sig.

Blockader har använts i många olika syften, både för att rikta uppmärksamhet mot olika samhällsproblem och för att faktiskt konkret stoppa det aktionen har riktats emot. Aktivister ur miljörörelsen har kedjat fast sig i träd, byggmaskiner, skorstenar och valfångstskepp. Vid vilda strejker har arbetare förhindrat strejkbrytare att komma in på arbetsplatsen. I solidaritetsarbetet för Palestina har blockader använts mot importörer av israeliska produkter, i det feministiska arbetet har blockader hållits mot porrklubbar och i arbetet för en mer human flyktingpolitik har Migrationsverkets lokaler blockerats. Miljöaktivister i Umeå blockerade i april 2000 tillfarterna till en sopförbränningsanläggning för att påverka energikoncernen Umeå Energi att överge sina planer på ökad sopförbränning.

Blockader kan bli trista tillställningar. Det är lätt hänt att aktionen utvecklas till en maktkamp mellan ordningsmakt och aktivister. Därför försöker ickevåldsutövare utveckla dem. Kreativitet är nyckelordet. Genom att utföra någon aktivitet – och samtidigt ställa sig i vägen – blir blockaden roligare för deltagarna.

Ge feedback på Blockad

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen