Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Demonstrationer

Demonstration är fortfarande ett pålitligt sätt att påverka. Diskutera igenom vad ni vill demonstrera för och på vilket sätt ni vill visa det. Det finns många sätt att demonstrera, det behöver inte vara ett tåg med människor som går till kommunhuset.

Värt att tänka på:

 

 • Var ute i god tid, ha hellre allting förberett några dagar innan demonstrationen än att allt måste fixas i sista minuten. Detsamma gäller med marknadsföringen. Prata med folk några veckor innan, sätt upp affischer, sprid flyers, osv.
 • Skicka ut ett pressmeddelande, gärna någon dag innan själva demonstrationen.
 • Om man har svårt att enas om parollerna för demon kan det vara bra att dela upp tåget i olika block. På så sätt kan alla vara med.
 • Megafon, kanske kommunen, något studieförbund eller organisation kan låna ut. Är det en stor demo med många människor kan det vara bra att ha en högtalarbil, där vatten och sjukvårdsutrustning finns till de som behöver.
  1. Plakat och banderoller.
  2. Visselpipor.
  3. Flygblad.
 • Vid stora demonstrationer är det bra att ha personer längst fram, i mitten och i slutet av tåget som har kontakt med varandra. På så sätt kan man dirigera farten i tåget om några skulle sacka eller uppmärksamma varandra på saker som händer.
 • Dokumentera, se till att någon/några filmar och tar bilder.
 • Det är en grundlagsskyddad rättighet att demonstrera. Dock har polisen tillstånd att upplösa en demonstration om de tycker att det stör den ”allmänna ordningen” på något sätt. Ett tips från erfarna demonstranter är att gå armkrok och lugnt fortsätta demonstrationståget. Att försöka fly skapar bara kaos och kan leda till onödigt våld.
 • Utvärdera, var det en bra demorutt? Var det många som såg plakaten? Gick budskapet fram? Hur var stämningen?
 • Den person som står som anordnare (poliskontakten) har en speciell funktion vid demonstrationen:
  1. Polisen börjar med att skicka fram minst två personer för att kolla läget med dig som är poliskontakt. De vanligaste strategierna är att:
   §  Polisen börja prata om väder och vind eller…
   §  Så går de rakt på sak om demonstrationen.
   §  I bägge fallen är det bara att prata på och visa att du inte är osäker på något sätt. Vill du inte prata om aktioner och metoder byter du bara samtalsämne. Det är inget polisförhör du hamnat i. Om polisen frågar om det kommer att förekomma våldsamheter kan du försöka vända på frågan och svara att du givetvis förutsätter att polisen, som det står i polislagen, uppträder ”hövligt” och ”hänsynsfullt”.
  2. Under själva demon kan det hända att polisen vill dig något. Förmodligen har det då hänt något eller så tycker polisen att någonting är på väg att hända. Såvida det inte hänt något riktigt allvarligt är det viktigt att bagatellisera. Om polisen pekar på stökigheter i demonstrationståget bör poliskontakten peka på de ställen där allting flyter.
  3. Poliskontakten kan också, på eget initiativ, gå fram till polisen om det blir stökigt och prata lugnt om hur bra det går. På samma sätt kan det vara bra att prata med poliser som tycker att demonstranterna beter sig hotfullt.
  4. Om poliskontakten inte vill riskera att bli utpekad som ”ledaren” kan det vara bra att tala om att man inte är någon ledare, utan bara har i uppgift att hålla kontakt med polisen.

 

I Sverige har alla rätt att demonstrera och hålla torgmöten, det är en starkt skyddad rättighet som finns i grundlagen. Polisen har en skyldighet att bevilja tillstånd till den som möter kraven. Om du har fått tillstånd för en demonstration ska polisen se till att arrangörerna kan genomföra manifestationen och att publiken kan ta del av den.

Mötes- och demonstrationsfriheten regleras i 2 kap. 1 § regeringsformen. Det innebär inte att man överallt eller vid alla tidpunkter har rätt att demonstrera. Rätten att mötas och demonstrera får begränsas i lag, men bara om det är nödvändigt, till exempel på grund av ordning, säkerhet eller med hänsyn till trafiken.

Senast uppdaterad 17 oktober 2018

Ge feedback på Demonstrationer

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen