Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Dokumentation

Organisationen Djurrättsalliansen uppmärksammades stort i media för sin dokumentation av djurindustrin.  I kampanjen ”Ett liv som gris” publicerades bilder och filmer från grisgårdar i Sverige och i kampanjen ”Sveket mot minkarna” filmades och fotograferades istället minkfarmer. Kampanjerna visade upp bilder av svårt vanskötta djur. På samma sätt fick dokumentationen som aktivistform stort medieutrymme när bloggaren Jesper Nilsson filmade två poliser som trakasserade honom vid en tunnelbanestation i Stockholm efter att han ifrågasatt hur poliserna hanterat en viss situation.

Dokumentation är en aktionsform som används av såväl djurrättsaktivister som journalister för att exempelvis avslöja förhållanden som man vill ska bli uppmärksammade. Aktivister använder sig ibland av mobiler, filmkameror eller ljudinspelningar för att filma poliser på demonstrationer eller nynazister vid politiska sammandrabbningar. Att i hemlighet dokumentera något är inte i sig brottsligt så länge man själv håller i kameran. Man kan dock dömas för ofredande eller förtal om man smygfilmar och publicerar filmerna i syfte att exempelvis kränka någon. För att placera ut kameror krävs tillstånd. Att ta sig in på privat område, t.ex. en gård med djur, är olagligt. Även om aktivisterna inte bryter sig in på gården utan tar sig in på en olåst gård kan det bli frågan om olaga intrång.

 

Ge feedback på Dokumentation

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen