Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Riktlinjer vid ickevåldsaktioner

Aktioner är något människor gör tillsammans. För att skapa största möjliga trygghet både för dem som deltar i aktionen och hos polis och omgivning används i regel riktlinjer. Exempelvis:

  1. Möt varje person med hänsyn och respekt. De anställda eller poliser som kommer i kontakt med en aktion bör få möjlighet att lära känna och samtala med deltagare för, under och efter aktionen. Vi skapar inte klyftor i onödan genom att muntligt angripa eller moralisera mot polis och anställda.
  2. Använd inte våld och hotfullt uppträdande. Med våld menar vi både fysiskt och psykiskt våld. I pressade situationer kan en rad handlingar riskera att skada någon psykiskt. Själva ropandet av talkörer kan i dessa sammanhang missuppfattas som aggressivt. Därför ropar vi inte slagord. Vi skyddar oss inte mot våld med skyddsutrustning. För att öka tilliten hos polis och arbetare undviker vi dessutom att springa. Det kan skapa panik och förvirring.
  3. Aktionerna bygger på öppenhet och offentlighet. I den demokrati vi kämpar för har var och en rätt att kritisera andra för deras handlingar. Vi gör inte anonyma eller hemliga aktioner. Därför använder vi inte heller masker. Vi kommer inte att smita undan från polisen.
  4. Alla, även stödpersoner, ska a) ha deltagit i en del av lägret, b) vara medlem i en vängrupp, och c) ha gått igenom ickevåldsträning och förberedelse. Om alla deltagare har förberett sig i sin vängrupp och gått igenom ickevåldsträning före eller under lägret så minskas kraftigt risken för våld eller överraskningar. Dessutom ökar vängrupper möjligheten för alla att påverka aktionen och ta snabba beslut. Under träningarna tar vi gemensamma beslut om aktionerna efter att genom exempelvis rollspel prövat olika metoder.
  5. Respektera olika överenskommelser inför aktionerna. Både aktionerna och lägret bygger på beslut med konsensus. Varje grupp kan blockera beslut. Andra på lägret ska ha möjlighet att påverka nya aktioner. Det kan därför vara bättre att vänta eller avbryta en aktion om det råder oenighet istället för att köra över någon vängrupp. Under aktionerna kan vi också komma fram till vissa överenskommelser med arbetare, poliser eller andra grupper. Dessa gemensamma beslut ska respekteras även vid senare aktioner. Respekt utesluter inte att man vill påverka och förändra tidigare överenskommelser. Därför ska varje vängrupp ta reda på tidigare överenskommelser.
  6. Alla aktionerna är drogfria. Aktionsplatserna och själva lägerplatsen är drog- och alkoholfria för att öka tryggheten hos alla deltagare. Detta är viktigt vid oförutsedda stressade situationer. När polisen gästar oss är det också viktigt att även de känner till alla deltagare.
Senast uppdaterad 17 oktober 2018

Ge feedback på Riktlinjer vid ickevåldsaktioner

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen