Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Föreningar

För att få in bidrag, skaffa bankgiro, söka projektpengar och så vidare, gäller det att ha en förening. Även om pappersarbetet kan verka krångligt och tidskrävande är det ett jobb som oftast betalar sig till slut.

Det viktiga är att stadgar och mötesprotokoll ger ett seriöst intryck om ni söker projektpengar eller andra bidrag till verksamheten. Det finns olika typer av föreningar. Här koncentrerar vi oss på hur det går till att starta en ideell allmännyttig förening, vilket är det allra vanligaste för kultur- eller politiska föreningar.

En ideell förening får inte ha till syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att driva affärsmässig verksamhet.

En ideell förening bildas genom att minst tre personer bestämmer syfte och namn. Vill man registrera sin förening måste man skriva stadgar och välja en styrelse. Ideella föreningar registreras hos Skatteverket.

Senast uppdaterad 22 september 2022

Ge feedback på Föreningar

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Feedback

  • Skrevs 7 mars, 2017 av Love

    Vi tycker att texten är relevant och kortfattad. Länken kompleterade bra för att ge ytterligare exempel på olika slags föreningar/näringsverksamheter. Det var bra att ha den som just länk eftersom det annars skulle bli för mycket text. Bra avvägt.

Tillbaka till toppen