Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Allmän handling

En av de mest användbara sakerna i offentlighetsprincipen är rätten att ta del av allmän handling hos olika myndigheter. Det finns tre olika typer av allmänna handlingar:

  • Offentliga, ska lämnas ut om man begär det.
  • Hemliga, uppgifter ur en hemlig handling får inte lämnas ut.
  • Blandade, innehåller både offentliga och hemliga uppgifter.

 

För att du ska kunna använda dig av offentlighetsprincipen när du vill ha en allmän handling ställer lagen följande krav:

Det ska vara en handling …

En handling kan vara vanliga papper, men också diskett, video, e-post, kassett, fotografi er, magnetband, ritningar, med mera

… som förvaras …

Alla handlingar som finns inom myndigheternas väggar är förvarade. Men en handling behöver inte finnas i myndighetens lokaler. Om ”behörig” person, exempelvis tjänsteman på en myndighet, tagit emot handlingen i hemmet eller på ett sammanträde är den förvarad hos myndigheten.

… hos en myndighet …

Det finns en rad olika myndigheter i Sverige. Du hittar till de flesta av dem via:

Mycket av myndighetens handlingar är, eller blir, offentliga. Undantaget är om de innehåller uppgifter som det gäller sekretess för.

Senast uppdaterad 17 oktober 2018

Ge feedback på Allmän handling

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen