Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Sekretess

Enligt lagen är offentlighet huvudregeln, det vill säga att myndigheten hellre ska lämna ut för mycket material än för lite. Tryckfrihetsförordningen säger att rätten att ta del av allmänna handlingar får begränsas med hänsyn till:

  • Rikets säkerhet.
  • Rikets finans-, penning- eller valutapolitik.
  • Myndighets verksamhet för inspektion, kontroll eller annan tillsyn.
  • Intresset att beivra brott.
  • Det allmännas ekonomiska intresse.
  • Intresset att skydda djur- eller växtart.

Om myndigheten vägrar att lämna ut material på grund av att det är hemligt bör du begära att få ett skriftligt avslagsbeslut med motivering och anvisning för överklagande. Det är bara uppgifter i en handling som är hemliga, alltså inte själva handlingen. Du kan begära att handlingen ska avidentifieras om det är känsliga personuppgifter som kan tas bort. På så sätt kan du alltid få ut en skriftlig handling, även om du bara kan läsa punkter och kommatecken. En hemligstämpel betyder inte att det en gång för alla är avgjort att handlingen inte får lämnas ut. Stämpeln fungerar som en varningssignal för myndigheterna, tjänstemannen ska tänka: Aha, det här materialet kanske jag inte får lämna ut hur som helst.

Senast uppdaterad 17 oktober 2018

Ge feedback på Sekretess

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen