Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Vakters rättighet att använda våld

Vid sidan av polisen har en annan bevakningsverksamhet vuxit sig allt starkare de senaste åren, nämligen de privata vaktbolagen. Det finns tre olika typer av vakter: Väktare, ordningsvakter och skyddsvakter. Vilka rättigheter de olika varianterna har skiljer sig åt.

Det ska alltid tydligt framgå vilken grupp en person tillhör. De har också en skyldighet att legitimera sig vid ingripanden. De tre gruppernas tillåtelse att använda våld och göra ingripanden skiljer sig kraftigt åt. Reglerna finns bland annat i PL 29 §. Det som är gemensamt för alla tre är att de skyddas av lagstiftningen som tjänstemän. Det betyder att allt våld eller motstånd som utövas mot dessa grupper, förutom normalt straffansvar, dessutom kan leda till åtal för våld mot tjänsteman.

Ge feedback på Vakters rättighet att använda våld

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen