Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Ordningsvakt

Ordningsvakter har större befogenheter än väktare och ska hjälpa polisen att upprätthålla allmän ordning. De får omhänderta eller köra bort personer som stör den allmänna ordningen eller är en fara för den. De har befogenhet att bära batong, handfängsel och att ha hund. Ordningsvakter arbetar ofta på stan eller vid evenemang som de har i uppdrag att bevaka.

Ska vara ett komplement till polisen när det gäller att ”upprätthålla den allmänna ordningen”. Ordningsvakten har, förutom väktarens befogenheter, rätt att:

 

  • Bära batong, handfängsel och ha hund.
  • Avvisa, avlägsna eller tillfälligt omhänderta personer som stör den ”allmänna ordningen” eller ”utgör omedelbar fara”
  • Omhänderta berusade personer.

 

Du känner igen en ordningsvakt på funktionsbeteckningen, en långsmal metallskylt där ordet ”ORDNINGSVAKT” står med gul text på svart botten. Dessutom ska hen, enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter, ha en liten rund bricka med riksvapnet fastsatt på ”bröstets vänstra sida nedanför funktionsbeteckningen”. Ordningsvakten ska legitimera sig om du kräver det. Dock har de speciella identitetsbrickor där personnumret inte finns med. Men varje ordningsvakt har ett unikt nummer på sin bricka. Polisen är den myndighet som ska kontrollera ordningsvakterna.

 

Ge feedback på Ordningsvakt

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen