Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Bli remissinstans

När myndigheterna vill ha synpunkter på ett förslag skickas ärendet ut på remiss. Det är varje departement som avgör vem som är remissinstans och automatiskt får alla papper som behövs. Vem som helst, både privatpersoner eller en förening, kan vara med och ge sina synpunkter. Det kallas för spontana remissvar och ska bedömas med samma allvar som en remiss från exempelvis Landstingsförbundet. För att skriva en remiss gäller fyra olika steg:

 

  1. Om du eller din grupp inte är remissinstans gäller det först att ta reda på vilka remisser som lämnat departementen. De som har järnkoll på vilka förslag som är ute på remiss är respektive departements registrator. Säg att du hört talas om att det är en reform för djurtransporter på gång. Frågan kommer sannolikt att skickas ut på remiss. Därför ringer du Jordbruksdepartementets registrator och frågar hur det ligger till. Registratorn kan svara att du själv får komma dit och kolla. Men säkerligen vet de själva vad som just nu är ute och kan ge dig besked direkt. Om det är en fråga du är intresserad av ska du be att få alla nödvändiga papper för att själv skriva en remiss. Alla departement hittar du på: www.regeringen.se
  2. Ladda ned broschyren ”Svara på remiss – Hur och varför” på: http://www.regeringen.se/rapporter/2009/05/pm-200302/
  3. Sätt igång med själva skrivandet. Är det något du inte fattar kan du alltid ringa till handläggaren på det departement som skickat ut förslaget på remiss. Handläggaren kan svara på alla dina frågor. Sedan är det viktigt att du skickar in remissen på utsatt tid. Annars finns det risk för att hela jobbet varit förgäves.
  4. Gör en uppföljning. Prata gärna med ansvariga på det departement där du lämnat remiss. Fråga vad de tyckte om dina förslag. Att bli remissinstans gör också att du tidigt får en bra insyn i frågan. Det kan vara väldigt värdefullt i ett senare läge. Om du dessutom lämnat dina synpunkter redan i ett remisskede kan ingen ansvarig politiker senare komma och säga: ”Men det här har ingen sagt förut.”

 

Senast uppdaterad 17 oktober 2018

Ge feedback på Bli remissinstans

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen