Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Medborgarförslag

Vill du framföra ett förslag till politikerna att fatta beslut om? I så fall kan du lämna ett medborgarförslag, vilket är ett konkret förslag på något du vill förändra inom din kommuns verksamhet eller ansvarsområde. Ett medborgarförslag hanteras på samma sätt som en motion från en förtroendevald politiker och skapades för att minska avståndet mellan väljare och valda.

Bakgrund

Sedan den 1 juli 2002 har Sveriges kommun- och landstingsfullmäktige möjlighet att införa så kallat medborgarförslag. Enligt kommunallagen innebär medborgarförslag en rätt för den som är folkbokförd i en kommun eller i ett landsting att väcka ärenden i fullmäktige om frågor inom kommunens eller landstingets ansvarsområden. 

I mars 2015 gav 183 kommuner och två landsting/regioner, vilket innebar ca 70 procent av alla, enskilda personer rätt att lämna in medborgarförslag. 

Vad kan förslaget handla om?

Du kan lämna förslag kring allt som rör kommunal eller regional verksamhet men du får inte ta upp olika ämnen i samma medborgarförslag. Då måste du istället skriva mer än ett förslag.

Förslaget bör vara utformat så att det utmynnar i någon form av konkret förslag. Enskilda myndighetsärenden eller ärenden som har odemokratisk eller rasistisk innebörd kan inte hanteras som medborgarförslag.

Vem kan lämna medborgarförslag?

Alla privatpersoner som är folkbokförda i kommunen eller landstinget har rätt att lämna in förslag. Det innebär att även barn och person med utländsk bakgrund som saknar rösträtt får lämna förslag.

Hur lämnar jag mitt medborgarförslag?

Förslaget måste vara skriftligt och undertecknas av en eller flera kommuninvånare. Förutom namn måste även adress, telefonnummer och eventuell e-postadress framgå. Du kan oftast lämna det via webben eller e-post. När medborgarförslaget kommer in till kommunen blir det en offentligt handling.

Du som bor i Stockholm kan lämna förslaget direkt till din stadsdelsnämnd.

 

Enligt kommunallagen ska ditt förslag besvaras inom ett år.

Exempel på medborgarförslag

Ge feedback på Medborgarförslag

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen