Säkerhet

Protonmail

 

Att skicka e-post brukar liknas med att skicka ett vykort. I princip alla som får se vykortet kan läsa vad som står på det. Därför är det smart att skicka viktiga email krypterade. Det kan vara ekonomiska uppgifter, avtal eller annat som man inte vill dela med andra.

Ett enkelt sätt att skicka krypterade mail är att använda tjänsten Protonmail. Tjänsten är gratis, smidig att använda och gör det omöjligt för andra än just avsändaren och mottagaren att läsa innehållet i ett mail. Tjänsten finns som appar till IOS och Android samt till datorn som webmail.

 

 

Snowdens topplista över säkra program

 

 1. Tor
  Anonymiseringsverktyg som studsar trafiken via många datorer för att dölja dess ursprung. Enklaste sättet att använda den är ”Tor browser”, en webbläsare färdigkonfigurerad för Tor.
  https://www.torproject.org/

 2. Signal
  Lättanvänd mobilapp till IOS eller Android som ger krypterade samtal och chattmeddelanden.
  https://whispersystems.org/

 3. Off the record
  Krypteringsmetod för chatt som ofta förkortas OTR. Finns inbyggt i vissa chattprogram, exempelvis Adium och som tilläggsprogram till andra.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Off-the-Record_Messaging

 4. Tails OS
  Operativsystem speciellt utformat för integritetsskäl. Kan bäras runt på en usb-sticka och användas på exempelvis internetcaféer. Lämnar inga spår på datorn.
  https://tails.boum.org/

Qubes

Operativsystem för den som verkligen månar om säkerhet. Qubes delar upp systemets delar och isolerar dem från varandra, som om du hade en dator för varje program du kör, så att ett säkerhetsproblem inte ska kunna påverka övriga program.

Senast uppdaterad 3 mars 2017

Ge feedback på Säkerhet

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *