Aktivistens kokbok behöver din hjälp!

Vi söker de som är intresserade av att hjälpa till att utveckla och uppdatera sajten så att den kan bli den kunskapsbank för samhällsengagemang som så väl behövs.

Maila oss på kontakt@aktivistenskokbok.se

Säkerhet

1Password / LastPass

Ett sätt att försäkra dig om att du använder säkra lösenord är att använda en lösenordshanterare. 1Password och LastPass är två av marknadens mest rekommenderade och finns både till dator som smart phone så att du kan synka lösenorden mellan olika enheter.

 

Ghostery

Företag samlar en oerhörd mängd data om dig när du surfar omkring på nätet. Flera webbläsare, som Chrome, har börjat implementera egna do-not-track- inställningar, men om du vill vara på säkra sidan så kan du installera Ghostery. Ghostery är ett tillägg till webbläsare och smart phones som visar dig alla tracking cookies som laddas med en sajt och ger dig möjligheten att blockera dessa cookies.

 

Protonmail

Att skicka e-post brukar liknas med att skicka ett vykort. I princip alla som får se vykortet kan läsa vad som står på det. Därför är det smart att skicka viktiga email krypterade. Det kan vara ekonomiska uppgifter, avtal eller annat som man inte vill dela med andra.

Ett enkelt sätt att skicka krypterade mail är att använda tjänsten Protonmail. Tjänsten är gratis, smidig att använda och gör det omöjligt för andra än just avsändaren och mottagaren att läsa innehållet i ett mail. Tjänsten finns som appar till IOS och Android samt till datorn som webmail.

 

Snowdens topplista över säkra program

 1. Tor
  Tor står för ”The Onion Router” och är ett anonymiseringsverktyg som studsar trafiken via många datorer för att dölja dess ursprung. Enklaste sättet att använda den är ”Tor browser”, en webbläsare färdigkonfigurerad för Tor. Finns även som app till iPhone (”Onion Browser”) och Android (”Orbot: Proxy with Tor”).
  https://www.torproject.org/
 2. Signal
  Lättanvänd mobilapp till IOS eller Android som ger krypterade samtal och chattmeddelanden.
  https://whispersystems.org/
 3. Off the record
  Krypteringsmetod för chatt som ofta förkortas OTR. Finns inbyggt i vissa chattprogram, exempelvis Adium och som tilläggsprogram till andra.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Off-the-Record_Messaging
 4. Tails OS
  Operativsystem speciellt utformat för integritetsskäl. Kan bäras runt på en usb-sticka och användas på exempelvis internetcaféer. Lämnar inga spår på datorn.
  https://tails.boum.org/

 

Qubes

Operativsystem för den som verkligen månar om säkerhet. Qubes delar upp systemets delar och isolerar dem från varandra, som om du hade en dator för varje program du kör, så att ett säkerhetsproblem inte ska kunna påverka övriga program.

Senast uppdaterad 17 oktober 2018

Ge feedback på Säkerhet

Saknas det någon information, hittat något fel eller har du bara en allmän fundering på texten? Här kan du skicka in feedback.

Alla fält är obligatoriska *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen